Πολίχνη – Η ακρόπολη των Πουλίθρων

Στην Παραλία των Πουλίθρων και συγκεκριμένα στο λόφο Βίγλα που υψώνεται πάνω από την θάλασσα, υπάρχει ένας αρχαίος οχυρωμένος οικισμός, η αρχαία Πολίχνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, η αρχαία κώμη Πολίχνη που μνημονεύται από τον αρχαίο ιστορικό Πολύβιο τοποθετείται στην περιοχή του χωριού Πούλιθρα της Κυνουρίας. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, λείψανα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο λόφο που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού.

Ο λόφος Βίγλα (υψ.159μ) δεσπόζει στη γύρω περιοχή και στον όρμο των Πουλίθρων. Στην κορυφή του και γύρω από αυτήν σώζονται λείψανα αρχαίου οικισμού, που ζώνεται από ισχυρό τείχος κτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο και το ψευδοπολυγωνικό σύστημα. Το τείχος της δυτικής πλευράς μπορεί να χρονολογηθεί ανάμεσα στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιν. π.χ. Μέσα στο περίβολο, υπάρχουν μεγάλοι αναλημματικοί τοίχοι. Νότια από την κορυφή υπάρχει μια απιόσχημα δεξαμενή λαξευμένη στο φυσικό βράχο. Το στόμιο αποτελείται από μεγάλες δουλεμένες πέτρες και έχει διάμετρο 0.90μ.

Τα λιγοστά ευρήματα που έχουμε από την αρχαία Πολίχνη βρέθηκαν σε τάφους ΒΔ. του λόφου κοντά στον δρόμο Πουλίθρων – Πελετών και παραδόθηκαν το 1964 στο Μουσείο του Άστρους.

Στα μεσαιωνικά χρόνια κτίσθηκε στην κορυφή του λόφου ένας τετράγωνος πύργος πλευράς 5μ. που θα χρησίμευε για παρατηρητήριο. Έτσι ερμηνεύεται πειστικά και το νεότερο τοπωνύμιο Βίγλα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των Πουλίθρων, μπορείτε να δείτε εδώ


Facebook
YouTube
el